Iedereen die werkzaam is in de logistieke sector heeft het begrip Just In Time (JIT) vast horen vallen. De term is zeer belangrijk en bekend, vooral bij productiebedrijven. De JIT-methode houdt in dat de geleverde voorraad nauw of zelfs direct aansluit op de productie of openstaande orders. Deze methode valt onder het LEAN principe en zorgt ervoor dat bedrijven zo efficiënt mogelijk met hun grondstoffen en materialen om te gaan. Hiermee wordt verspilling tegengegaan. We vertellen u in dit blog hoe Just In Time levering ook in uw voordeel kan werken.

De oorsprong van Just In Time

Hoewel de Just In Time methode inmiddels wereldwijd bekend is, bevindt zich de oorsprong van de JIT-methode in Japan. Bedenkers Kiichiro Toyoda en Taiichi Ohno zagen kansen op het gebied van productverspilling en efficiëntie en ontwikkelden de Just In Time methode. Zij pasten de methode succesvol toe in de Toyota fabriek en merkten op dat de productiviteit flink toenam. Door de productie exact af te stemmen op de levering zijn er nauwelijks tot geen voorraden binnen een bedrijf nodig. Hierdoor neemt niet alleen de productiviteit toe, ook verbetert de efficiëntie, kwaliteit en betrouwbaarheid van de processen.

De voordelen van de Just In Time methode

Zowel leverancier als afnemer profiteren van de Just In Time methode. Een leverancier en de afnemer hebben een duidelijke en sterke overeenstemming met elkaar gemaakt. Hierdoor weet de leverancier precies hoeveel hij van zijn producten moet leveren en op welk moment. Aan de andere kant levert het voor de afnemer lagere voorraadkosten op, terwijl de omzet gelijk blijft, en waardoor dus het winstpercentage stijgt. Daarnaast heeft de afnemer de garantie dat de voorraad in realtime up-to-date is. Dit resulteert in een hogere productiviteit en producten hoeven niet opgeslagen te worden. Een ander groot voordeel van de JIT-methode is de flexibiliteit. De JIT-methode kan namelijk in vrijwel iedere sector of onderneming worden toegepast. Met Just In Time gaat u verspilling tegen, wat uiteraard ook bijdraagt aan een duurzamer milieu.

Gebruik van voorraadsystemen

Om Just In Time te implementeren zal er een voorraadsysteem op zijn plaats moeten zijn. Er mogen geen fouten optreden, want dit heeft een negatief effect op de capaciteit van beide partijen. Leveranciers moeten flexibel kunnen zijn en kunnen inspelen op de vraag van de afnemer. Een afnemer wilt de voorraad natuurlijk zo minimaal mogelijk houden. Met een voorraadsysteem worden de voorraad en orders nauwkeurig op elkaar afgestemd.

De efficiëntie van uw bedrijf verhogen?

Kan uw bedrijf hulp gebruiken bij het creëren van een efficiënter verzendproces? Krijgsman Public Warehousing is u graag van dienst. Wij kunnen onze geavanceerde systemen op basis van uw wensen aanpassen. U kunt zowel uw voorraad bij ons opslaan als gebruik maken van onze fulfilment zonder voorraadopslag. Uiteraard werken wij ook met de JIT-methode, zodat u op ieder gewenst moment uw voorraad kunt laten verzenden naar de productiehal. Voor vragen over onze mogelijkheden kunt u direct contact met ons opnemen.

nl_NLDutch