Wanneer u een webshop, boekenhandel of kledingwinkel bezit zijn de termen distributie en logistiek u vast niet onbekend. Toch zien we dat het niet altijd duidelijk is wat de verschillen tussen deze twee begrippen zijn. Soms worden deze zelfs door elkaar heen gebruikt, waardoor de suggestie wordt gewekt dat distributie en logistiek hetzelfde betekenen. Niets is echter minder waar. Hoewel distributie en logistiek veel met elkaar te maken hebben en het een niet zonder het ander kan, zijn er een aantal belangrijke verschillen die we in dit artikel beschrijven.

Wat is logistiek?

Logistiek is een vakgebied waarin het inrichten en beheersen van goederen- en informatiestromen vanaf de bron tot aan de bestemming centraal staan. Logistiek is dan ook een ontzettend breed begrip, wat het lastig maakt om te begrijpen wat er allemaal wel en niet onder valt. Logistiek is een samenspel tussen geavanceerde systemen, slimme oplossingen en mensen. Hoe beter deze samenwerking verloopt, des te efficiƫnter kan een bedrijf functioneren. Uiteindelijk leidt dit tot lagere kosten, grotere winstmarges en tevreden klanten. Een belangrijk onderdeel van logistiek is supply chain management: het plannen van de goederenbewegingen en het communiceren met leveranciers, transportbedrijven, producenten en verkopers. De cruciale keten van de logistiek ketting is de distributie.

Wat is distributie?

Distributie is de verdeling van halffabricaten en eindproducten naar verschillende bestemmingen. In een logistiek traject zijn er meerdere momenten aanwezig waarin distributie een belangrijke rol speelt. Een partij die bomen kapt distribueert de gekapte boomstammen onder verschillende producenten. Een deel gaat naar een houtzagerij, waar een ander deel naar een papierfabriek getransporteerd wordt. Bij de papierfabriek wordt het hout verwerkt tot papier van hoge kwaliteit, dat vervolgens weer gedistribueerd wordt naar een drukkerij en een fabriek waar verpakkingsmateriaal gemaakt wordt. Via verschillende distributiekanalen worden halffabricaten uiteindelijk als volwaardige eindproducten worden geleverd bij de klant.

Uitbesteden van deze processen

De moderne logistieke wereld is niet te vergelijken met die van pak hem beet twintig jaar terug. Sterker nog, als u de veranderingen van de laatste tien jaar bekijkt zult u versteld staan van de ontwikkelingen die elkaar in razend tempo opvolgen. Iedere cent die bespaard kan worden levert op termijn flinke winst op, de marges zijn flinterdun en de concurrentie moordend in de meeste branches. Door de logistieke processen uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven, zoals Krijgsman Public Warehousing, haalt u het maximale rendement uit uw investering. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

nl_NLDutch