Tegenwoordig kan een goed functionerend magazijn niet meer zonder de hulp van goederencodes. Deze unieke streepjescodes vormen een belangrijke pijler binnen het logistieke proces. Zo bevorderen ze efficiëntie en de organisatie van de voorraad. Alle producten kunnen zo eenvoudig geïdentificeerd én gevolgd worden in real time. In dit artikel leggen we uit wat een goederencode is, en welke voordelen hiervan. Maar ook bespreken we hoe u het in de praktijk toepast, met de nadruk op een WMS.

Wat zijn goederencodes en waarom zijn ze zo belangrijk?

Ieder product dat een magazijn of opslag binnenkomt wordt geïdentificeerd middels een code, een streepjescode. Deze code is gekoppeld aan een etiket of tag, dat op het product wordt aangebracht waardoor deze nauwkeurig te volgen is. Zo is het artikelnummer, de datum van aankomst in het magazijn, de verpakking en de vervaldatum, de ingrediënten of de schadelijkheid van het product te achterhalen met slechts één simpele code. De meest voorkomende vormen van etiketten of tags in de logistieke wereld zijn streepjescodes en RFID-tags.

Iedere code is uniek. Het doel van een goederencode is goederen eenvoudig identificeren. Er kunnen geen twee producten met dezelfde code zijn. In dit proces speelt het Warehouse Management Systeem (WMS) een belangrijk rol. Dit systeem genereert namelijk de codes voor elk artikel, bepaalt de opslaglocatie van de producten in het magazijn en houdt keurig de actuele status bij, oftewel de traceerbaarheid. Door deze processen te automatiseren, behoudt u overzicht en is het mogelijk om knelpunten in de goederenstroom te identificeren en te optimaliseren.

goederencode-scannen

Alle voordelen op een rij

Goederencodes zijn nuttig voor alle betrokken partijen. Van fabrikanten, tot aan magazijnmedewerkers en de consument. Fabrikanten zijn op de hoogte van hun voorraad en de zendingen, en kunnen hiermee snel schakelen. Consumenten profiteren van een sterk logistiek proces doordat zij tijdig en foutloos hun producten ontvangen. Hierdoor is iedereen tevreden.

We hebben andere voordelen hieronder op een rijtje gezet:

  • Snelle levering; een streepjescode of RFID tag vereenvoudigd de identificatie en registratie waardoor een product sneller kan worden verzonden.
  • Real time voorraadbeheer; op elk gewenst moment heeft u inzicht in de actuele voorraad.
  • Makkelijke traceerbaarheid; het is te allen tijde duidelijk waar een product zich bevindt in het proces.
  • Procesoptimalisatie; dankzij de grote hoeveelheid beschikbare data in het WMS wordt het makkelijker om knelpunten te ontdekken en deze te optimaliseren.
  • Voorkomen van fouten; identificatie van de goederen voorkomt verliezen en vergissingen bij alle werkzaamheden, wat resulteert in een betere logistieke dienstverlening, een grotere klanttevredenheid en aanzienlijk lagere kosten.
  • Efficiëntie in het orderpicken; orderpickers weten dankzij de codes precies waar de producten staan in het magazijn en kunnen dus sneller verzamelen.

Koppel de goederencodes aan uw WMS of ERP

De enige manier om de opgeslagen artikelen correct te coderen is met behulp van een softwarepakket, het WMS. Een WMS genereert codes. Dit systeem kent automatisch een code toe aan ieder product uit de bedrijfscatalogus. Deze goederencode moet overeenstemmen met het type codering dat door uw bedrijf wordt gebruikt; EAN-13, EAN-128, RFID-tag.

Daarnaast kan een WMS ook codes genereren. Dit is met name handig voor artikelen die nieuw zijn en dus nog geen code hebben toegewezen. In dat geval moeten magazijnmedewerkers een artikel afzonderlijk identificeren en handmatig invoeren in het systeem. Hierbij is het belangrijk dat alle bijzondere eigenschappen en kenmerken vermeld worden, zodat het WMS het product kan herkennen en een code aanmaakt.

Scant een medewerker een goederencode? Dan krijgen ze alle informatie over het betrokken voorwerp, zoals het gewicht, het volume en de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen bij de opslag of het verplaatsen ervan.

Zorg voor een geordend en overzichtelijk beheer van uw magazijn

Kortom, het inzetten van goederencodes levert alle betrokken partijen voordelen op. Het vergemakkelijkt de identificatie, opslag van goederen en de traceerbaarheid in de complete toeleveringsketen. Bedrijven kunnen zo veel efficiënter en doelgerichter te werk gaan. Deze optimalisaties zouden onmogelijk zijn zonder de integratie van een WMS.

Ook Krijgsman maakt gebruik van een WMS om de kwaliteit van ons magazijnbeheer te waarborgen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie of webshop kunnen betekenen? Neem contact op!

nl_NLDutch