Door de logistieke processen in uw magazijn te verbeteren, kunt u voordeel ten opzichte van uw concurrenten behalen. Met als uiteindelijk doel: tevreden klanten winnen en houden. Want bestaande klanten zijn minstens niet zo belangrijk als nieuwe klanten. In dit artikel leggen we uit wat drie veelgemaakte fouten in magazijnbeheer zijn en hoe u deze uitdagingen oplost.

1.     Geen structuur of overzicht in uw magazijn

Eén van de belangrijkste elementen in goed magazijnbeheer is een duidelijke structuur. Structuur zorgt voor rust en werkt stress verlagend. Webshops die seizoensgebonden producten verkopen zien de werkdruk in het hoogseizoen al snel oplopen, waardoor het rommelig kan worden. Een gestructureerd magazijn bewaart het overzichten bespaart u veel tijd in het zoeken van producten. De productiviteit stijgt en u werkt efficiënter uw orders de deur uit.

U brengt structuur aan in uw magazijn door uw processen helder in kaart te brengen en door bijvoorbeeld de vloer te belijnen. Dit zorgt voor meer veiligheid en structuur. Elke medewerker weet waar hij of zij mag lopen en rijden. Ongelukken worden zo voorkomen.

magazijnbeheer-tips

2.     Voorraadbeheer niet op orde

Het op orde hebben van uw voorraadbeheer is tevens cruciaal. Sommige magazijnbeheerders hebben last van verzameldrang; er worden onnodig te veel producten in één keer aangeschaft. Bijvoorbeeld tijdens een uitverkoop. Er wordt geen rekening gehouden met de vraag, waardoor ze met te veel voorraad zitten wat leidt tot onnodige voorraadkosten.

Manage uw voorraad door gebruik te maken van een WMS – Warehouse Management Systeem. Dit systeem is gebaseerd op realtime data. De kans op dergelijke fouten neemt hierdoor af. U heeft altijd en overal inzicht in de huidige status van bestellingen, u kunt voorspellingen doen, terugkijken en trends en ontwikkelingen op de voet volgen.

3.     Vies en slecht opgeruimd magazijn

Het belang van een schoon en opgeruimd magazijn wordt vaak onderschat. Onterecht, want iedereen wilt toch werken in een schoon en hygiënische omgeving? Of dit nu op kantoor is of in een magazijn, een opgeruimd magazijn zorgt voor:

  • Een geordende indruk
  • Een veilige werkomgeving
  • Verhoogde efficiëntie

Reserveer aan het einde van elke werkdag tijd om het magazijn op te ruimen en schoon te maken. Veeg de vloer, ruim pallets op en gooi verpakkingsmateriaal weg. Zo beginnen uw medewerkers dagelijks weer fris en schoon aan een nieuwe werkdag.

Zelf doen of uitbesteden?

Het succesvol beheren van een magazijn is tegenwoordig veel meer dan het op orde brengen en houden van commerciële belangen. Het op orde hebben van magazijnbeheer is vooral strategisch. Welke afweging maakt u? Zelf uw processen optimaliseren of het bij een ervaren partij neerleggen? Krijgsman biedt u graag ondersteuning op maat, afgestemd op uw wensen. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van fulfilment, voorraadbeheer en logistiek, kunnen we voor iedere situatie een passende oplossing bieden.

nl_NLDutch